inspire 0

Impression

12899421_10209338697731180_1148301129_o

 

Alexandru Ionuț Batinas, pe langa a fi imaginea Alchemy este si psiholog. Un psiholog modern și avantgardist as putea spune. Imi place foarte mult stilul lui asa ca m-am gandit sa imbin doua lucruri

I-am luat un interviu în care sa ne povesteasca despre impactul pe care il ai dacă te imbraci “bine” asupra celor din jur dar în același timp s ne povesteasca si despre stilul sau vestimentar .

Cum se creeaza prima impresie fata de o persoana pana sa apuci sa vorbesti cu ea?

“In primul rand, prima impresie se bazeaza in mare parte pe un istoric deja trait de noi si pe un potential de devenire. Unii cercetatori sustin ca dureaza 3 secunde si deja stim, chiar si sa te indragostesti tot cam atat. Ce incurajez eu, este sa ne intrebam si sa mai asteptam pana luam o decizie. Da, din fericire nu avem intotdeauna dreptate si uneori intuitia este absorbita de propriile filme pe care le rulam, safe si pe repeat in mintea noastra. Dar nu-i asa, cam greu sa iti pui propriile ganduri la indoiala. Cu totii vrem raspunsuri, nu intrebari si dupa te intrebi: Mmmm…ce film e asta, ca nu-l stiu!

Un alt aspect care “orbeste” prima impresie este rezistenta la nou sau diferit. Cand ne intalnim cu o situatie noua, invatam cum sa ne adaptam la ea si cum sa o traversam. In acele momente punem in miscare mecanismele de aparare. Cu totii avem aparari, unele sunt sanatoase, altele au fost. De ce? Pentru ca noi, ne folosim de ele intr-un anumit moment, intr-un anumit timp, intr-un anumit context. Dupa le luam cu noi ca si cum, acel moment in timp si spatiu, se va repeta cu siguranta. Si privim prin ochelarii lor, nu prin cei din prezent. De aceea, uneori ne ajuta sa mai dam jos din aparari, sa le transformam, sa curatam lentilele sau, cum imi place mie sa spun, sa le updatam la prezent. Da, tu cel de azi nu mai esti cel de ieri. Natura este cel mai bun exemplu de transformare, cand uitam cum se produce aceasta, putem sa ne uitam in natura si vom vedea. Si cand vorbim despre nou si diferit, vorbim de o schimbare pe care o percepem si care ni s-ar putea intampla si noua.”

Te poate ajuta daca te imbraci bine sa ai anumite avantaje fata de oamenii care nu sunt atat de atenti?

“Depinde cum definim acest “bine”. Oricum ar fi, nu tine intotdeauna de tine acest bine perceput de ceilalti. Cand intelegem ca fiecare are un istoric personal prin care filtreaza toata informatia din exterior, intelegem ca nu tine doar de noi. Obiectivitatea subiectivitatii, cam asa! Da, oamenii te pot vedea ca atent la detalii, ingrijit, inclinat spre sau pasionat de, dar daca ei nu au aceste valori in sistemul lor, vor trece peste sau…pot incepe sa fie curiosi si sa isi dezvolte si ei aceasta atentie.”

Creezi ca daca te imbraci prea elegant in anumite cercuri poti sa fii interpretat gresit si judecat de alte persoane?

“Eu unul traiesc exact opusul. Ajung imbracat in Alchemy in diverse contexte sau intalniri si ies din context. Nu stiu daca sunt eu prea avant-garde sau ei prea eleganti, ideea este ca exista o diferenta sesizabila. Ceea ce conteaza in acele momente este cum ne raportam la diferenta si cine o resimte. Raspunsul de la prima intrebare cred ca poate imbraca si parte din raspunsul de la aceasta intrebare. Cred ca i s-a intamplat oricui sa judece in prima faza ceva, orice, ca dupa sa realizeze ca de fapt poate fi interesat de acel aspect. Pentru mine nu stilul conteaza, ci aspectul holistic al individului. Eu fac alegerea sa port Alchemy, ei fac alegerea sa se imbrace elegant. Tine de noi daca vrem sa ne intalnim undeva la mijloc sau tinem cu dintii de principiile noastre. Suntem liberi sa alegem. Si sa nu uitam, daca ai ales un stil de haine…pai atunci asuma-ti-l! Simplu.”

Crezi ca oamenii isi aduc mai usor aminte de tine daca te imbraci bine?

“Depinde si de cum te simti tu in acele haine si ce transmiti. Noi nu comunicam doar la nivel verbal, avem si paraverbalul, nonverbalul si comunicarea de la Inconstient la Inconstient. Adica, te poti imbraca bine si sa nu te simti tocmai confortabil in acel “imbracat bine”, tu ce crezi ca vei transmite? Eu recunosc, au fost momente cand ma “incorsetam” in haine si nu ma simteam deloc bine, cautand prin asta sa fiu “imbracat bine”. Pentru cine? Sigur nu pentru mine!

Dupa un timp, am inteles cat de important este corpul meu, materialul pus pe piele, cine a croit haina, cine a facut designul, brandul si filosofia lui, toate sunt inter-conectate.”

De ce crezi ca esti mai bine tratat intr un local daca esti imbracat la costum?

“:))) Rad pentru ca am trait la Cluj diverse experiente cu ospatarii. Costumul reprezinta oarecum, intr-un limbaj destul de “trecut”, autoritatea. Adica, parintele, profesorul, institutia, etc. Acum depinde de fiecare cum se raporteaza la autoritate si ce putere investesc in ea. Pentru mine AUTORitatea contine AUTOR in ea 🙂

Cat despre “mai bine tratat”, cred ca conteaza si cum te pozitionezi tu fata de ei, cum comunici cu ei si desigur, cu ce ochelari aleg ei sa vada realitatea in acea zi. Suntem responsabili de ceea ce transmitem, ceilalti sunt responsabili de cum isi traduc acel mesaj. Cum ziceam si mai sus, in ce film aleg sa joace in acea zi. Stiu, cam complicat cu atat de mult Gri, dar este sanatos.”

Cat de mult conteaza atitudinea si cat de mult conteaza tinuta?

“Conteaza sa le faci loc la amandoua sa coexiste. Haina, accesoriile, incaltarile, atitudinea, sunt toate parte din alegerile pe care le facem. Important este sa fim atenti cand alegem, ce alegem si pentru cine alegem. Daca aleg o haina DOAR pentru a fi placut de celalalt, mai aleg eu acea haina si pentru mine? Am subliniat DOAR-ul ca sa iti reamintesc de acel GRI de mai devreme.

Tu, pentru cine te imbraci azi? :-)”

10959570_10206260104848282_5135510448811588051_n

You Might Also Like

No Comments

Leave a reply